دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
مدرسه  امام علی (ع) صدرخواجو

حوزه/ مدرسه امام علی (ع) صدرخواجو ۲۰۰ سال قبل به دست صدر اعظم ساخته و سپس توسط آیت الله العظمی بروجردی(ره) احیا شد و قرار گرفتن آن در بافت تاریخی اصفهان سبب شهرت بیشتر مدرسه شده است.

 خبرگزاری«حوزه» - اصفهان/  مدرسه علمیه امام علی (ع) صدرخواجو  ۲۰۰ سال قبل که ساخت آن به زمان حکومت قاجار باز می‌گردد توسط مرحوم صدر اعظم متوفی سال 1239 ه.ق آغاز شد و عمر خودش یاری نکرد تا اتمام ساخت بنا را ببیند و پسرش این مدرسه را به پایان رساند و سپس توسط حضرت آیت الله العظمی بروجردی(ره) احیا شد.

مدرسه علمیه صدرخواجو یکی از مدارس فعال و خاص اصفهان است و قرار گرفتن آن در بافت تاریخی این شهر سبب شهرت بیشتر مدرسه شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی فرزین، مدیر مدرسه علمیه امام علی (ع) صدر خواجو اصفهان در گفتگو با خبرنگار حوزه، به معرفی این مدرسه تاریخی و تشریح برنامه های و فعالیت های آن پرداخته که آن را در ادامه می خوانید.

                                   مدرسه  امام علی (ع) صدرخواجو

تاریخ این مدرسه به چه زمانی باز می‌گردد؟

ساختمان این مدرسه از بناهای قدیمی اصفهان است که ساخت آن به زمان حکومت قاجار باز می‌گردد. مرحوم صدر اعظم متوفی سال 1239 ه.ق این مدرسه را ساخته و عمر خودش یاری نکرد تا اتمام ساخت بنا را ببیند و پسرش این مدرسه را به پایان رساند.

از این مدرسه در تاریخ با چندین نام یاد شده، مدرسه علمیه چهارباغ صدر، مدرسه امین الدوله از جمله آن نام‌ها بوده است.

مدرسه صدر خواجو چند حجره دارد؟

این مدرسه بیست حجره و 2 مَدرس و کتابخانه‌ای بزرگ، با بیش از 10 هزار جلد دارد، در این کتابخانه ده‌ها نسخه خطی نگهداری می شوند که بسیار کمیاب است، کنار مدرسه نمازخانه مدرسه است و امروز به مسجد صدر خواجو اصفهان معروف است و اقشار مختلف 3 وعده در آن نماز می‌خوانند.

مدرسه از چه زمانی فعال شده است؟

تا مدتی طلبه‌ای در آن مشغول نبوده، اما در حدود صد سال پیش، به همت بزرگان زمان طلاب در آن مشغول تحصیل می‌شوند و پس از مدتی در زمان حکومت پهلوی مدرسه به‌صورت بایر در می‌آید و شهرداری آن زمان اصفهان، مکانی به نام «ادارت المساکین» در این مدرسه دایر می‌کند و مدتی نیز این مکان تیمارستان بوده و فشار حکومت و سستی سبب می‌شود این مدرسه این‌گونه در اختیار طلاب نباشد.

تا آن که به همت علمای بزرگ به‌خصوص آیت‌الله میر جهانی و در قم آیت‌الله‌العظمی بروجردی با فشار بر دولت، این مدرسه را به طلاب می‌دهند و حوزه علمیه از حدود 80 سال پیش در این مدرسه دایر شده و ده‌ها طلبه از آن زمان مشغول درس و مباحثه و مطالعه می‌شوند.

تحولی در این مدرسه صورت گرفت و حدود 12 سال پیش آیت‌الله طباطبایی نژاد بازسازی گسترده‌ای ایجاد کردند و مدرسه مورد بازسازی قرار گرفت، برخی از بخش‌های این مدرسه مخروبه شده بود، اما امروز کلاس‌های بسیاری در این مدرسه در حال برگزاری است.

                                 مدرسه  امام علی (ع) صدرخواجو

چه اساتید و بزرگانی در این مدرسه حضور داشته‌اند؟

اساتید بسیاری در این مدرسه حجره داشتند، از آن جمله مرحوم آیت‌الله فیاض اصفهانی (1407 ه.ق) از نجف به اصفهان آمد و در این مدرسه ساکن شد، حاج شیخ محمدتقی فشارکی که فقیه و مجتهد بود، حاج شیخ علی قدیری ( 1407 ه.ق)، حاج شیخ محمود سالک (1389 ه.ق)، حاج شیخ فضل‌الله سجادی از مدیران این مدرسه بود، حاج شیخ یحیی هدایت از شاگردان حاج آقا رحیم ارباب و بزرگانی مانند حکیم الهی و نظام‌الدینی و محقق از اساتید بزرگ اصفهان در این مدرسه سکونت یا تدریس داشتند.

چه عاملی سبب شده تا این مدرسه از مدارس خاص اصفهان باشد؟

10 سال پیش تحول چشمگیری در بحث علمی مدرسه صدر خواجو صورت گرفت و این مدرسه مستقیم تحت نظارت مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان قرار گرفت و از نظر رشد علمی جهش بسیار بزرگی داشت و اکنون بیش از 160 طلبه در این مدرسه مشغول تحصیل هستند که اکثر آن‌ها دارای مدارک عالیه جدید هستند یا لیسانس، فوق لیسانس یا دانشجوی دکتری هستند، پس از تغییراتی که در شیوه کاری مدرسه حاصل شد نام مدرسه در دوره جدید فعالیت در 12 ساله اخیر به حوزه علمیه امام علی (ع) صدر خواجو تغییر کرد.

این مدرسه ویژه فارغ التحصیلان دانشگاهی است و دانشجویان بسیاری در رشته‌های مختلف از جمله دکترای برق، دکترای معارف، فوق لیسانس حقوق، مهندس برق و قدرت، مهندس کامپیوتر در این حوزه علمیه مشغول تحصیل هستند.

برنامه‌ریزی این مدرسه به چه صورت است؟

به دلیل ویژگی‌های خاصی که این مدرسه دارد یکی بهترین مدارس اصفهان در زمینه اجرای برنامه‌های مختلف است. این مدرسه دارای نقشه جامع راه تحصیلی است و این نقشه در ابعاد مختلف آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، اخلاقی، تربیتی، سیاسی و دیگر جنبه‌های مقصد راه مشخص است و برخی از حوزه‌های استان‌های مختلف مانند خوزستان و کردستان از این برنامه استفاده می‌کردند.

در برنامه‌های آموزشی کارگاه علمی، گروه‌های تحصیلی، گروه‌های مباحثه‌ای، اساتید ویژه در بخش‌های عقاید و ادبیات دارد، در بحث‌های پژوهشی این مدرسه بسیار فعال بوده است و نقش اول را در اجرای کرسی‌های آزاداندیشی داشته و اولین کرسی آزاداندیشی در استان اصفهان پس از دستور رهبری در این مدرسه برگزار شد، کرسی‌های آزاداندیشی در حوزه ولایت‌فقیه، جنگ نرم، دشمن‌شناسی و شبکه‌های اجتماعی برپا شد.

وضعیت تحصیلی و علمی طلاب این مدرسه رضایت بخش است؟

این مدرسه طلبه‌های بسیار به‌روزی دارد که دلیلش جامعیت در بحث‌های آموزشی و پژوهشی و نشست‌هایی است که برای آن‌ها برگزار می‌شود، در بحث‌های قرآنی یکی از ویژگی‌هایی دارد که 5 دقیقه اول کلاس یک صفحه قرآن با ترجمه خوانده می‌شود که هم ازلحاظ نورانیت در جلسه کلاس مؤثر بوده و هم سبب انس با قرآن می‌شود.

                            مدرسه  امام علی (ع) صدرخواجو

در زمینهٔ فضای مجازی که تأکید مقام معظم رهبری این مدرسه چگونه عمل کرده است؟

برنامه‌های مختلف قرآنی و فرهنگی در این مدرسه در حال اجراست، کانال در شبکه ایرانی سروش مخصوص کودکان، شبکه‌های مختلف در تلگرام، ارائه موضوع در هشتک‌های موضوعی مورد نیاز جامعه در این کانال‌ها ارائه می‌شود و به شبهات پاسخ داده می‌شود.

پژوهش‌های ویژه از جمله پیگیری جریان سیاسی روز و دشمن‌شناسی با استخراج کلیپ‌ها و برنامه‌ها انجام می‌شود، تاکنون 6 گیگابایت برنامه‌های تصویری در باب فتنه، دشمن‌شناسی و جریان مرموز علیه نظام گردآوری شده است، این برنامه‌ها در اختیار معاونت فرهنگی قرارگرفته و طلاب می‌توانند از آن استفاده کنند.

توجه به انقلابی‌گری و ولایت‌مداری در این مدرسه چگونه است؟

این مدرسه یکی از انقلابی‌ترین حوزه‌های علمیه اصفهان است، این حوزه به داشتن برنامه‌های متنوع در کنار اهمیت توجه به اخلاق معروف است، از این مدرسه چندین اعزام به اردوهای جهاد فرهنگی، راهیان نور داشته است.

در این مدرسه  3 وعده نماز جماعت فعال است و طلاب این مدرسه به کلان نگری شهره هستند، در زمینه‌های علمی و پژوهشی و همچنین ارادت به اهل‌بیت(ع) نظر دارند.

گفت وگو: سید امیر حسین ابطحی

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha